Hadj en Umrah Reisbureau

Hadj & Umrah reisbureauOm op hadj of umrah te gaan moet je een reis boeken via een gespecialiseerd hadj en umrah reisbureau. Het reisbureau regelt een visum, een vliegticket en een hotel en verzorgd eventueel het vervoer en een begeleider voor communicatie en begeleiding tijdens de hadj of umrah.

Een reisbureau kiezen

Je kunt verschillende criteria hanteren bij het kiezen voor een reisbureau. Het is altijd goed vrienden, familie en kennissen te vragen naar hun ervaringen. Op deze website kun je een pagina met alle bij ons aangesloten reisbureau’s vinden. Ieder reisbureau heeft een eigen pagina met daarop informatie en reviews van klanten. Door middel van de reviews kun je bekijken wat de ervaringen waren van mensen die eerder met het reisbureau in zee zijn gegaan.

Het is belangrijk om te weten dat niet ieder reisbureau een licentie heeft om hadj-reizen te organiseren. Het is wel algemeen bekend dat bepaalde reisbureaus met elkaar samenwerken. Echter raden wij aan om beter je hadj boeken bij een door de Saoedi ambassade erkende reisbureau. Voor Umrah heeft een reisbureau geen licentie nodig. Wel moet hij een IATA vergunning hebben om een Umrah reis voor je te kunnen regelen.

De ‘hadj-ronselaar’ in de moskee

Het kan zijn dat je in de moskee door iemand wordt aangesproken of je samen met hem en zijn groep op hadj wilt gaan. Het kan zijn dat sommige personen in opdracht van een reisbureau pelgrims benaderen, echter zijn de meesten niet in dienst van een reisbureau.

Deze personen verzamelen mensen om met hun op hadj te gaan, nemen vervolgens hun paspoorten mee naar het reisbureau en gaan daar onderhandelen over de commissie per paspoort. Het is sterk aan te raden te vragen met welk reisbureau hij samenwerkt, en vervolgens het reisbureau contacteren om na te gaan of de informatie klopt.

Het komt namelijk vaak voor dat de zogenaamde hadj-ronselaar beloftes doet, welke niet overeenkomen met het hadj- of umrahpakket van het reisbureau.

Sommige moskeeën organiseren een gezamenlijke groepsreis waarbij de imam of een geleerd persoon uit de moskee meereist als begeleider. Deze constructie is wel van te voren besproken met het reisbureau.

De reis bevestigen

De manier waarop een reis wordt bevestigd verschilt per reisbureau. Meestal is het zo dat een reisbureau vraagt dat je een gedeelte van het totaalbedrag aanbetaalt en vervolgens een aantal weken van tevoren het restbedrag overmaakt.

Wij denken dat een reisbureau het best volgens het onderstaande schema te werk kan gaan.

Hadj pakket

Communicatie

Wij raden aan om zoveel mogelijk via email te communiceren. Zo heb je alles zwart op wit, mochten er later onenigheden ontstaan. Een ervaren reisbureau communiceert via strakke lijnen en zorgt dat er bij de klant nooit onduidelijkheid ontstaat.

Visum aanvraag

Bij sommige reisbureau’s kan het zijn dat je meerdere keren moet bellen om te vragen naar de status van je visum aanvraag. Er kan vertraging optreden door de aanvraagprocedure die de Saudische ambassade hanteert of door eventuele nalatigheid van het reisbureau zelf. Zonder visum is het niet mogelijk om op hadj of umrah te gaan. Je wilt daarom ten allen tijde voorkomen dat je de laatste dag of dagen nog geen zekerheid hebt over de goedkeuring van je visum.

Benodigdheden voor het aanvragen van een visum

  • 2 fotokopieën van je paspoort (het paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn).
  • Indien je geen Nederlands paspoort hebt twee kopieën van je verblijfsvergunning.
  • 3 officiële pasfoto’s.
  • Een geldig inentingpaspoort voor de Meningitis prik.

Reizen met een mahram

Vrouwen jonger als 45 jaar kunnen alleen een visum ontvangen wanneer zij met een mahram reizen en dit schriftelijk wordt bevestigd. De gegevens van de mahram moeten op het aanvraagformulier van zijn vrouw of vrouwelijke familieleden staan. Het reisbureau moet dit vervolgens tekenen en stempelen. Voor een complete aanvraag moet tevens een kopie van de trouwakte en eventuele geboortecertificaten van de kinderen worden aangeleverd.

Reizen met een familielid uit een ander Europees land

In de regel mag kan er alleen een hadj visum worden aangevraagd bij de Saudische ambassade in het land waarvan je een paspoort of verblijfsvergunning hebt.

In het geval van een uitzonderlijke situatie is het echter nog mogelijk voor een Europese staatsburger uit een andere land, om via een Nederlands reisbureau op hadj of umrah te laten gaan.

Als je bijvoorbeeld een moeder of tante in België hebt waarmee je (als mahram) op hadj of umrah wilt gaan zul je persoonlijk, buiten het reisbureau om, middels een brief een toestemming moeten vragen bij de Saudische ambassade.  Met deze toestemming moet je vervolgens naar het reisbureau gaan. Hun kunnen met deze toestemming een visum voor deze persoon aanvragen.

De bekeerling

Wanneer je geen islamitische naam op je paspoort hebt staan is het van belang dat je een document aanlevert, ondertekend door een islamitische organisatie, waarop staat dat je bekeerd bent tot de islam.