Hotel

Het eerste wat je bij aankomst in Mekka moet doen is (samen met je groep) op zoek gaan naar je hotel. De begeleider of vertegenwoordiger van je reisbureau is diegene die de communicatie en het papierwerk voor je moet regelen.

Zodra het hotel niet voldoet aan de voorwaarden die op het contract staan heb je recht op een ander hotel wat hier wel aan voldoet. Bespreek met de vertegenwoordiger van het reisbureau wat de mogelijkheden zijn. Als hij geen andere oplossing biedt kun je naar een kantoor van het Hadj ministerie gaan. Zij kunnen er voor zorgen dat je alsnog in een hotel, conform de voorwaarden op je contract kunt verblijven.

Afstand van de moskee

Over het algemeen is in Mekka en Medina een afstand van 700 meter of minder van de moskee ideaal. Hou er rekening mee dat het aantal meters van het hotel tot de moskee vaak een ruwe schatting is en geen exacte afstand. De berekening is vaak gebaseerd om het aantal meters tot het plein van de moskee en niet de ingang van de moskee.

Naast de afstand van het hotel tot de moskee speelt de de drukte van de omringende straten ook een grote rol. Dit bepaald grotendeels hoe lang het duurt voordat je bij moskee bent. Bij een lange loopafstand worden er pendelbussen ingezet om de pelgrims van het hotel naar de moskee te rijden. Als je gebruikt maakt van een pendelbus hou er dan rekening mee dat je ruim van te voren vertrekt. De verkeersdrukte kan er soms voor zorgen dat je anders te laat in de moskee arriveert.

Hotels in de verschillende steden

Het aantal sterren van een hotel in Saudi Arabië correspondeert niet perse met het aantal sterren wat een hotel in Nederland of België zou ontvangen. Het is daarom van belang dat je kijk naar de bescikbare faciliteiten en je niet blind staart op het aantal sterren.

In Mekka kan het gebeuren dat je bij het hotel aankomt en krijgt te horen dat het is volgeboekt. Als onderdeel van de rechten van de reiziger volgens het Hadj ministerie van Saudi Arabië, heb je in zo’n situatie recht op een vergelijkbaar hotel.

Bijna alle 3, 4 en 5 sterren hotels in Medina zitten dicht bij de moskee. Over het algemeen zijn de hotels in Medina minder druk bezet als de hotels in Mekka.

Seizoenen

Tijdens het Hadj seizoen zijn de hotels seizoen zijn de hotels logischerwijs voller dan tijdens het umrah seizoen.

Rond het maghreb gebed is er tijdens de Umrah in de maand ramadan veel drukte op straat. Vertrek daarom ruim van te voren het hotel, zodat je op tijd aanwezig bent voor het gebed en het eten.

Speciale regelingen

Met uitzondering van enkele top hotels zijn de meeste hotels niet uitgerust met speciale faciliteiten voor rolstoelen. Mocht je zelf in een rolstoel zitten of reis je met een familielid in een rolstoel, bespreek dit duidelijk met het reisbureau zodat zij de nodige regelingen met het hotel kunnen treffen.