Aankomst & Verblijf

Na het vertrek vanuit de luchthaven in Nederland landen de vliegtuigen in Jeddah. Deze stad beschikt over drie internationale vliegvelden:

  1. Het vliegveld voor pelgrims
    Op dit vliegveld landen de vliegtuigen die  pelgrims vervoeren.
  2. Het vliegveld van Saudi Airlines
    Hier mogen enkel toestellen van Saudi Airlines landen.
  3. Het vliegveld voor overige vluchten
    Vliegveld waar de overige vliegmaatschappijen landen.

Op alle vliegvelden staan medewerkers van het vliegveld bij de uitgang van de aankomsthallen. Als ze iemand zien die de ihraam kleding draagt vragen ze zijn of haar paspoort. Na het inleveren van het paspoort krijgt de pelgrim deze pas terug in Mekka.

Wanneer je in Saudi Arabië met een normaal bezoekersvisum het land betreed (niet met een hadj of umrah visum) hebben de medewerkers geen recht om je paspoort af te nemen. Met een normaal bezoekersvisum ben je Saudi Arabië vrij om te reizen en hoef je niet direct naar Mekka te gaan.

Voor een pelgrim is het beweeggebied beperkt tot het reizen naar Mekka, Medina, Jeddah en de tent steden Mina, Arafah en Muzdalifah. Zorg dat je tijdens het reizen ten allertijde een geldig identiteitsbewijs bij je hebt.

Communicatie

In Saudi Arabië moet de begeleider van het reisbureau het papierwerk voor je regelen. Arabisch is overal de voertaal. Ga er niet van uit dat de lokale bevolking in Mekka en Medina Engels spreekt.

Vervoer

Het vervoer kan worden geregeld door het reisbureau zelf als dit van te voren is afgesproken in het contract. De begeleider van het reisbureau hoort duidelijk te communiceren waar en wanneer de mensen uit zijn groep moeten verzamelen om vervolgens met een bus of taxi ergens heen te gaan. Als het vervoer niet is geregeld in het contract zul je er zelf voor moeten zorgen.

Veel ouderen gaan er van uit dat iemand van het reisbureau hen help met het sjouwen van de koffers tijdens het reizen. Dit is in veel gevallen niet zo.

Verdwaald raken

Het is mogelijk om SIM kaarten te kopen die een maand geldig zijn en waarmee je in Saudi Arabie kunt bellen. Zorg er dus voor dat je een SIMlock vrij toestel meeneemt. Als je alsnog verdwaald raakt en geen mobiele telefoon bij je hebt moet je zoeken naar Pelgrim Hulp kraam. De mensen die daar werken helpen je bij het zoeken naar je hotel, tent, etc. Het is ook verstandig om visitekaartjes met de naam en telefoonnummers van je hotel en begeleider bij je te hebben.

Ga nooit tegen het verkeer in lopen, je brengt hiermee andere pelgrims in gevaar en de autoriteiten zullen ingrijpen om dit te voorkomen.

Nederlandse Ambassade

Als u in Saudi Arabië in contact wilt komen met de Nederlandse ambassade in Riyad kunt u dat doen via de gegevens op de officiële website van Nederlandse ambassades.

Ziekte of ongevallen

Bezoek de Medische kwesties pagina voor meer informatie over ziekte of ongevallen waar je als reiziger mee geconfronteerd kan worden.