Oproep van de Saudische overheid om dit jaar niet op Hadj te gaan

uitbreiding moskee mekkaAls gevolg van de voortdurende uitbreidingswerkzaamheden aan de Al-Haram moskee in Mekka, hebben de Saudische autoriteiten de binnelandse- en buitenlandse pelgrims sterk aangeraden om hun hadj plannen voor dit jaar ( 2013) uit te stellen.

Deze oproep volgt na het regeringsbesluit om dit jaar het aantal buitenlandse pelgrims met 20 procent en het aantal binnenlandse pelgrims met 50 procent te verminderen.

De oproep wordt gesteund door de officiële Mufti van Saudi Arabia Sheikh Abdul Aziz Al-Asheikh, die aangeeft dat deze maatregel valt onder het algemene belang en het waarborgen van de veiligheid van de hadj pelgrims.

Volgens Saeed Al-Qurashi, een lid van de Commissie Hajj & Umrah, kan Al-Mataf (het omcirkelingsgebied rond de Heilige Kaaba) nu slechts 39.000 gelovigen per uur aan. Vanwege deze vermindering in capaciteit kan dit tot problemen in de doorstroming leiden wanneer er te veel pelgrims aanwezig zijn.

Na de uibreiding zal al-mataf meer dan 130.000 pelgrims per uur aan kunnen. Het wordt verwacht dat de vermindering in het toelaten van het aantal pelgrims niet langer dan twee jaar zal duren.

Vertaald door: Hadjinformatie.nl | Bron: Arab News