De Hadj 2009: Ervaringen en tips van Jihad Alariachi

In het tweede interview uit de hadj ervaringen reeks van zusters interviewen we ditmaal Jihad Alariachi uit Amsterdam. Jihad is 31 jaar en is het dagelijks leven docent aan de Hogeschool InHolland en freelance spreker. Jihad was dit jaar ook aanwezig in het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden waar ze tijdens de tentoonstelling ‘Verlangen naar Mekka’ informatie gaf.

Heb je voordat je de hadj ging verrichten boeken gelezen of lessen gevolgd over de verplichtingen van de hadj?
Ik heb veel gelezen en veel vragen gesteld aan mensen met kennis. Vooral diegenen die in het Nederlands met bronnen mij het een en ander uit konden leggen.

Ben je door vrienden of familie van praktisch en religieus advies voorzien?
Ik ben in veel advies voorzien, maar soms was deze ook tegenstrijdig. Daarom is mijn tip om zelf dingen op te zoeken in boeken en dergelijke en zorg ervoor dat de bron klopt en dat je alles hebt gecheckt op juistheid.

Helaas zijn het vaak Marokkaans imams die meegaan op reis en het ook niet bij het juiste eind hebben of hun informatie is cultureel Islamitisch wat erg jammer is. Vooral als het gaat om wat nou wel of niet toegestaan is tijdens de Hadj.

Heb je veel spullen en kleding meegenomen?
Ik had veel kleding mee maar heb uiteindelijk daar drie zwarte abayat (lange vormloze jurken) gekocht en niets anders gedragen.

De stof die ze daar hebben is bestand tegen hitte en dergelijke. In Nederland verkopen ze abayat van ander materiaal en soms schijnen deze ook door. Ik had me voorgenomen om gewoon mijn kleurrijke abayats en hoofddoeken te dragen maar eenmaal daar aangekomen voelde ik me niet op mijn gemak en heb ik me aangepast aan de dresscode daar, en dat is voornamelijk zwart.

Als je daar eenmaal bent dan boeit je uiterlijk je ook absoluut niet

Het is absoluut niet verplicht maar ik voelde me toch prettiger bij hoe de rest erbij liep. En dat terwijl ik een type ben die niet van zwart houdt, zo zie je maar. Als je daar eenmaal bent dan boeit je uiterlijk je ook absoluut niet. Je wilt zo snel mogelijk je hotel uit om te bidden of ibadah (daden van aanbidding) te verrichten, dus je moet vooral aan praktische kleding, hoofddoek en schoeisel denken. Ik adviseer om gewoon die ‘amira’ hoofddoeken mee te nemen die je zo over je hoofd trekt. Veel sneller en makkelijker dan een sjaal of een hoofddoek.

We hebben ook allerlei oude huishoudelijke spullen meegenomen die we hadden opgespaard en niet meer gebruikten. Denk aan een Marokkaanse theepot met een kapotte deksel, een oude pan en meer van dat soort dingen. Deze gebruikten we in ons 2/3 sterrenhotel in Mekka (die is nu afgebroken) om in te koken of thee te zetten, dan hoef je dat daar niet te kopen.

Buiten eten is altijd druk, neemt soms teveel tijd in beslag en het is massaproductie als je niet de juiste adresjes kent. Hierdoor kookten we kleine simpele dingen in het hotel. Neem dus ook je kruidenmengsel mee, want de rijst en boterkip komt op een gegeven moment je neus uit.

De spullen die we meenamen, overigens ook oude lakens, kun je daarna weggegeven of weggooien. Ik moet er wel bij vermelden dat Mekka in 2009 niet overal even luxe was als dat ik nu hoor. Wellicht zijn deze spullen voor sommige hotels weer overbodig.

In Mina had ik vooral behoefte aan warme maaltijden en er was niets in de buurt en ik was er niet op voorbereid om te koken in Mina dus ik heb soms beetje honger geleden en alleen brood gegeten. Neem dus noodles en ontbijtrepen en dergelijke snacks mee als tussendoortje. Je kan namelijk de pech hebben dat er geen eetgelegenheden in de buurt zijn van je tent.

Wat zou je hebben meegenomen en achtergelaten met de kennis van nu?
Ik zou vooral al mijn verschillende hoofddoeken en kleding thuis hebben gelaten, die namen alleen plek in beslag. Met name broeken die ik dacht dat ik zou aantrekken.

Ik zou meer hempjes en korte broekjes meenemen voor onder de abayat. Je hebt daar ook supermarkten dus je kunt er van alles kopen. Ik had Crocs uit Nederland meegenomen en daar wordt je ermee dood gegooid. Matrasjes en dergelijke voor in Mina kun je er ook kopen. Neem alleen dingen mee waarvan je zeker weet dat het zo Hollands of Marokkaans is dat ze het daar niet hebben.

Hoe ben je met de hitte in Saudi Arabië omgegaan?
Ik had er echt geen moeite mee. Zoals ik al zei, droeg ik zwarte abayat die niet doorschijnen met daaronder weinig kleding. Ik had van die dikke panty sokken gekocht, die niet doorschijnen, voor de hitte in plaats van sokken. Deze kun je als het goed is gewoon bij de Zeeman kopen. Vraag anders zusters die altijd khimaar of abaya dragen en altijd hun voeten ook bedekken. Zij hebben de beste tips.

Ik vond alles meevallen want was op het ergste voorbereid.

Hoe heb je de drukte in het algemeen ervaren?
Je moet geduld hebben en steeds jezelf helpen herinneren waarom je er bent en dat je er voor Allah en jezelf bent. Laat mensen niet je humeur verpesten door hun akhlaq (gedrag). Mensen komen van alle hoeken vn de wereld en uit allerlei sociale klasse dus verwacht niet dat ze dezelfde normen en waarden hebben, ookal zijn we allemaal moslims. Laat dat ook los. Dus kijk niet raar op van andermans handelingen. Doe jij vooral het goede dat is belangrijk. Het is er druk en dat is logisch met een paar miljoen man. Wees daarop berekend dan valt het alleen maar mee. Dat had ik namelijk heel erg. Ik vond alles meevallen want was op het ergste voorbereid.

Hoe heb je de overnachting in Mina ervaren?
Dat vond ik een beproeving. Met alleen maar vrouwen in een tent, dat nodigt uit tot gezelligheid, kletsen, soms roddelen en klagen. Zonder je gewoon af met oordopjes en je boeken en Koran. Zoek mensen op in de tent die hetzelfde doen. Geef aan dat je graag even wilt lezen. Corrigeer je zusters op een rustige manier en als ze dan toch weer de mist in gaan laat het dan ook. Negeer het en laat het je niet irriteren. Heb ook geduld als je krap slaapt of andere dingen. Bedenk je dat je na een paar dagen weer lekker in een bed slaapt met alle luxe. Het is maar voor een paar dagen, accepteer dat.

Hoe vond je de begeleiding vanuit het reisbureau?
Minimaal. Je hoort dingen vaak last minute (zoals welk hotel e.d.) maar als je niet beter weet dan is het niet erg. Ik had geen verwachtingen van ze dus ik vond het niet erg. Nu hoor ik dat reisbureaus hele lezingen en tips en dergelijke geven. Nogmaals, wees zelf goed voorbereid dan weet je zeker dat je het goed doet.

Heb je tips voor het betreden en verlaten van de moskee in Mekka en Medina?
Neem schoeisel mee wat je makkelijk in je tas kan stoppen. Neem een plastic zakje mee voor je schoenen, want die moet je meenemen anders vind je ze nooit terug.

In het ergste geval zie je elkaar gewoon weer in het hotel.

Heb je je man makkelijk terug kunnen vinden na het verrichten van het gebed in Mekka en Medina?
Ja absoluut. We zijn alhamdoulillah geen analfabeten zoals de sommige ouderen. Je spreekt spreekt altijd af bij een deur met een nummer. Soms staan de getallen in het Arabisch dus zou wel makkelijk zijn om die cijfers te kennen. We hebben daarnaast allemaal mobiele telefoons! In het ergste geval zie je elkaar gewoon weer in het hotel.

Plaats een reactie

*