Tips en advies voor zusters: De Hadj ervaring van Alia Azzouzi

In de vrouwelijke hadj ervaringen reeks hebben we ons eerste interview gehouden met Alia Azzoui uit Rotterdam. Alia is 33 jaar en is het dagelijks leven communicatie adviseur, daarnaast is zij eigenaar van de bekende espressobar Espresso Dates aan de Middellandstraat in Rotterdam Oude Westen.

In welk jaar ben je op hadj gegaan?
In 2012 ben ik samen met mijn man en mijn ouders op hadj geweest.

Heb je voordat je de hadj ging verrichten boeken gelezen of lessen gevolgd over de verplichtingen van de hadj?
Ja voordat ik op hadj ging heb ik boeken gelezen over de regels van de hadj, ik heb een dvd bekeken waarin de hadj wordt uitgelegd en ik heb op internet gezocht naar informatie over de hadj, zowel praktisch als ook inhoudelijk.

Ben je door vrienden of familie van praktisch- en religieus advies voorzien?
Ik heb ook vrienden en familie gevraagd naar tips.Ik heb van mijn ouders veel inhoudelijke informatie gehad over de hadj, wat wanneer te doen etc en van mijn vriendin die 2 jaar eerder is geweest ook veel praktische tips.

Heb je veel spullen en kleding meegenomen?
Ik heb niet veel kleding meegenomen, maar wat ik heb meegenomen was vooral licht, van katoen en makkelijk wasbaar. Vooral schoenen zijn belangrijk, geen strakke schoenen ivm uitzetten voeten, geen kunststof. Ik kan iedereen ook aanraden om katoenen sokken mee te nemen.

Ik heb veel spullen meegenomen waar ik veel aan had en die ik iedereen ook adviseer mee te nemen zoals:

 • Een slaapzak (een dunne die je makkelijk kunt meenemen)
 • Waterkoker
 • Thee/koffie
 • Pindakaas/ chocopasta
 • Volkoren crackers (voor de vezels)
 • Soepjes 
 • Vitamines
 • Verlengsnoer
 • Makkelijke katoenen kleding incl. sokken
 • Rugzakje

Wat zou je hebben meegenomen en achtergelaten met de kennis van nu?
Ik zou betere schoenen meenemen. Ik had destijds Crocks meegenomen, maar die zijn van rubber en door de hitte en vocht kreeg ik meteen blaren.

Ik zou daarnaast qua kleding synthetische abayat (vormloze zwart jurken) niet uit Nederland meenemen, maar in Saudi Arabië kopen. De abayat van een Euro of 10 die veel zusters in Nederland dragen, zijn prima voor alledaags gebruik in Nederland, maar zeker NIET voor Saudie Arabië. Je kunt ze dus beter daar kopen of hier laten naaien met een katoenen stof.

Je moet je verstand even uitschakelen en goed inschatten wanneer je waar naartoe gaat.

Hoe heb je de drukte in het algemeen ervaren?
Ik vond de drukte wel moeilijk. Vooral omdat ik dat niet gewend ben. Je moet je verstand even uitschakelen en goed inschatten wanneer je waar naartoe gaat. Je moet van te voren berekenen dat als je niet tegen drukte kunt, je dan zeker een uur voor het gebed alvast naar de moskee gaat en zeker een uur na het gebed pas weer weggaat. Anders kom je vast te zitten.

Hoe heb je de overnachting in Mina ervaren?
De overnachtingen in Mina is prima verlopen. Je moet er wel op voorbereid zijn dat je als vrouw met ongeveer 20 andere vrouwen in één tent ligt. Maak goede afspraken met betrekking tot slaaptijden en momenten waarop er rust is. Er is elektriciteit in de tent, dus neem een waterkoker en voldoende eten mee, want er is in Mina weinig voedsel te koop.

Hoe vond je de begeleiding vanuit het reisbureau?
Ik vond ons reisbureau (een samenwerking tussen Salsabil Travel en Mekka Reizen) alhamdoulillah heel goed. Ze hebben ons prima begeleid, zowel op praktisch- als ook spiritueel gebied.

Als je merkt dat het te druk is, gaan dan weer zitten, lees Koran en wacht tot het rustig is.

Heb je tips voor het betreden en verlaten van de moskee in Mekka en Medina?
Bij het betreden en verlaten van de moskee, let op de tijden dat het druk is. Niet duwen! Als je merkt dat het te druk is, gaan dan weer zitten, lees Koran en wacht tot het rustig is.

Heb je je man makkelijk terug kunnen vinden na het verrichten van het gebed in Mekka en Medina?
Ik heb met mijn man steeds een vaste plek afgesproken en we hadden alletwee een internetkaartje dus we konden met elkaar whatsappen om te kijken waar we zijn. Dat ging goed.

Heb je nog praktische tips voor de andere zusters die van plan zijn om de hadj dit jaar te gaan verrichten?

 • Neem makkelijke hoofddoeken mee die je niet hoeft te strijken en die niet warm zijn. Zorg er dus voor dat ze altijd van katoen zijn.
 • Zwarte kleding is vooral handig in Mina, Arafa en Muzdalifa, als je hier witte kleding draagt wordt het heel snel vies.
 • Neem energiekoekjes en snoepjes mee.
 • Zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt.
 • Draag alleen katoenen ondergoed.
 • Ga bij aankomst direct naar de apotheker en vraag om een speciale ‘pil’. De normale anti- conceptiepil is soms niet voldoende om de menstruatie tegen te houden. De apotheker kan je daarin adviseren zodat je niet menstrueert tijdens de belangrijkste dagen.

Reviews

 1. De apotheker kan je daarin adviseren zodat je niet menstrueert tijdens de belangrijkste dagen.

  Wat is de reden dat een vrouw dan niet mag menstrueren ? groet ineke

  • Tijdens de menstruatie kan de vrouw een aantal van de rituelen niet uitvoeren. Binnen en buiten de Hadj periode is een vrouw tijdens haar menstruatie tevens vrijgesteld van het gebed.

 2. Irene zegt:

  Hartstikke bedankt voor de tips.
  Wat zijn energie koekjes en snoepjes?

Plaats een reactie

*